søndag 12. oktober 2008
Høstferie!
lørdag 27. september 2008
Tidsregningsproblematikk
lørdag 20. september 2008
Ordenes under
Vise undre - undervise
Eidsvåg viste fram læreren som en kulturbærer, og med læreraksjonen i 1942 som et høydepunkt i historien. I etterkrigstida har lærerne møtt utfordringer fra en sterk stat som stadig kommer med nye reformer, en pedagogisk ekspertise fjern fra skolen, stadig flere profesjoner innenfor skolen, det moderne mediesamfunnet, oppdragelsesrevolusjonen og et mangfoldig samfunn. Eidsvåg oppfordrer læreren til å møte disse utfordringene ved å gå til kjernen i lærergjerningen: kunnskap og formidlingsglede. En lærer må møte elevene der de er. Samtidig må han/hun vise dem noe de ikke visste at de hadde bruk for. Nygjerrighet må gjennomsyre all undervisning, og derfor må man aldri gi etter for vanens makt. Eidsvåg mener kunstnerisk frihet er en forusetning for at læreren skal gå til arbeidet sitt med glede, vi må derfor ikke tynges ned av byråkrati, formalisme og funksjonæroppgaver.
Jeg tror alle lærerne i auditoriet satt og nikket. Eidsvåg støttet oss, utfordret oss ved å understreke at kjernen i læreryrket handler hele tiden om å forsøke å se den enkelte elev, og gledet oss ved sine små historier fra lærerhverdagen og sine mange henvisninger til litteratur og forskning. Han passet også på å legge inn noen godord for en studietur til Fristaden Lucky Næroset hvis trengte inspirasjon og tro på at det meste er mulig :-)
Av og til
må noe vare lenge,
ellers mister vi vel vettet snart,
så fort som allting snurrer rundt med oss.
Store trær er fint
og riktig gamle hus er fint,
men enda bedre – fjell.Fra Diktsamlingen Tenk på noe annet (1979)
tirsdag 16. september 2008
Den skal tidlig krøkes
mandag 15. september 2008
Når ordene ikke strekker til
Det er mange som tenker på deg i kveld. Mange som tenker på dine nærmeste og føler med dem i sorgen.
onsdag 10. september 2008
Rart i grunnen
Før sommaren trudde eg at eg skulle finne nokre små holrom i dei lyse sommarkveldene der eg kunne setje meg ned å skrive litt. Eg trur ikkje nett at eg ville ha finne fram til dei store orda, men det kunne jo hende nokon hadde mista eit par småord i bekken (eg veit av ei som tapt nøklane sine i bekken, så ein veit aldri). Det blei med nokre sommarkort til gamle tanter og gamle vener - hyggeleg det og.
No er det på tide å skrive litt igjen. Den faglege profilen til virrevandringane mine er låg for tida. I staden syslar eg med planar om å å få i stand ein klasseblogg saman med historieelevane mine. Det kunne vore artig om vi fekk i stand eit fagleg fellsskap ute på nettet, og eg fann at lektor Aksnes er blant dei som søkjer det same.
søndag 15. juni 2008
fredag 13. juni 2008
Mettes mysterier
torsdag 12. juni 2008
En av disse første sommerdagene
Hvis det er varmt,
vil jeg
gjerne ta deg med
ned til sjøen av ord
og vasse med deg,
snakke
til
jeg glemmer meg helt bort,
kanskje til og med bade.
Da kan ordene
våre
glitre sammen
og etterpå kan de tørke i sola,
mens vi er helt,
helt
stille.
Gro DahleFørste gang jeg traff på Gro Dahle var da vi arrangerte støttekonsert for Folkereisning Mot Krig. Hun hadde debutert året før, og nå skulle hun lese noen av diktene sine på konserten. Dagen før dagen møttes vi tilfeldig på trikken. Gro Dahle sprudlet i vei. Jeg var først litt forsiktig, men så begynte ordene å danse mellom oss. Jeg følte meg lett og glad, og aldri så lite stolt over å ha snakket med en ekte poet. Støttekonserten ble en suksess, med blant annet DumDum Boys, Ni!sen og Gro Dahle på programmet
Det er vel tjue år tilbake i tid, og siden den gang har jeg alltid holdt et lite øye med Gro Dahle. Derfor var det litt ekstra hyggelig da sommerdiktet hennes dukket opp som ukas e-dikt. Kanskje kan ordene til Gro Dahle lokke fram litt av varmen igjen. Enn så lenge har jeg ikledd meg stillongs og ulltrøye igjen, godt å holde varmen når vi planlegger St.Hans-fest på Myra. Denne gangen er det nærmiljøet som skal styrkes. På programmet står barnestjernen Malin fra Byåsen og The Saunters visstnok "Trøndelags største Shadow-band gjennom tidene". Dessuten kommer det en flammesjonglør og kanskje selveste brannsjefen skal tenne bålet fra brannbilen sin. Jovisst skal det bli liv og røre, men vi mangler en poet.
søndag 8. juni 2008
Ta orda tilbake
fredag 6. juni 2008
Ikkje særleg patent
onsdag 4. juni 2008
Til å stole på?
torsdag 22. mai 2008
Smaken av ord
Da jeg gikk rundt og plukka opp legoklosser, ensomme sokker og nyfødte kaniner tidligere i kveld, koste jeg meg med noen av yndlingsordene mine. Karamellpudding, Kofi Annan og Kuala Lumpur. De har vært med meg lenge, tror det er en tilfeldighet at de alle begynner på k. Jeg har også sansen for små, staute ord. Graut er et slikt ord. Kanskje er nettopp graut et av de ordene som gjør at jeg gjerne framhever det nynorske skriftspråket (men jeg skriver altså bokmål når jeg har det travelt). Vi sier riktignok grøt hjemme hos oss, og spiser havregrøt til frokost på hverdagene. Etter rettskrivingsnormalen av 1938 ble graut eneste tillatte skriveform. Dette likte foreldrene i Bærum og Oslo dårlig, og foreldreaksjonen mot samnorsk fikk vind i seilene. Resten av historien kjenner vi.
Men altså: ord og ordklang. Bryllupsfest klinger bra. Pakking og storrengjøring har ingen plass blant mine favorittord. Tale? Vel, tale er kanskje noe som kan klinge bra, den må bare skrives først.
En vei å gå
Ordet går igjen i enda et sitat (fra Abelkomiteens begrunnelse for pristildelingen i 2007):Redaksjonen har drevet litt etterretning og funnet ut at opphavet til det fabelaktige ordet virrevandring, mye brukt i forbindelse med at årets Abelprisvinner Srinivasa S. R. Varadhan ligger hos Eivind Hiis Hauge, fysiker, tidligere rektor ved NTNU og med fire år bak seg i Abelstyret.
For noen år siden gikk det noen filmer om den australske tøffingen Crocdile Dundee. Med han ble begrepet walkabout en del av det allmenne vokabular. Kanskje tiden er moden for at den samme allmennheten trykker begrepet virrevandring til sitt bryst. En hyggelig passiar kunne dermed utspille seg omtrent slik:
Person A: Jaså, du er ute på denne tiden. Hvor har du tenkt deg hen, da?
Person B: Nei, jeg er bare ute å virrevandrer i to dimensjoner!
Person A: Jamen, det er jo jeg også.
Person B: Flott, da treffes vi sikkert igjen.
Men det gjør de altså ikke.
Ideene hans hadde også stor innflytelse på analysen av virrevandring i stokastiske omgivelser. Navnet hans er nå knyttet til metoden for å “betrakte omgivelsene fra partikkelen som er i bevegelse”, ett av de få generelle verktøyene på området.
Varadhans arbeid har stor begrepsmessig kraft og en tidløs skjønnhet. Ideene hans har hatt stor innflytelse og vil i lang tid fortsette å stimulere til videre forskning.
Noen spørsmål jeg kan stille meg etter dette:
- Foregår mine virrevandringer i stokastiske omgivelser?
- Har jeg noen analyse av mine virrevandringer?
- Har min blogg stor begrepsmessig kraft og tidløs skjønnhet?
- Vil mine ideer få stor innflytelse og stimulere til forskning i lang tid framover?
Hmm, det er nok mulig at jeg må vurdere et navneskifte på bloggen min...
onsdag 21. mai 2008
Så fikk jeg sagt det
mandag 12. mai 2008
Drømmedalen
torsdag 8. mai 2008
Bekjennelser
Tidligere har jeg ikke forholdt meg til "bloggosfæren". Jeg har nok visst at folk har skrevet om andre ting enn marsvinene sine, og at jeg sikkert kunne ha noe å lære. Så , omtrent som da jeg var gravid og så mager over alt, så oppdaget jeg bloggene - mange blogger, lærerike, fargerike blogger.
Jeg har lært mye om blogg i undervisningen ved å lese Tanketråder. Alle de flinke lærere der ute imponerer og inspirerer. Jeg tror fortsatt på tavle og kritt, store tykke bøker, den opplysende samtalen og de gode diskusjonene. Det ene utelukker ikke det andre. Og kanskje er det slik at skriving i digitale medier bidrar til å stimulere skrivelysten på en annen måte enn når eleven skriver for skrivebordsskuffen eller til læreren.
Bloggen kan brukes på så mange måter. I semesteroppgaven min snublet jeg over Gi et lite vink. Med engasjement, humor og varme, deler Maren på 17 år sine erfaringer og tanker med de andre innbyggerne i bloggerby. Maren reflekterer også over hvorfor hun og andre skriver: "Et menneske som blogger, må jo ha et visst ønske om oppmerksomhet. Det sier seg jo liksom selv. Vi skriver jo tross alt, i teorien, for hele verden. " Jeg skal ikke uttale meg om eget behov for oppmerksomhet. Enn så lenge skriver jeg mest for meg selv, noen venner og en og annen kollega. Likevel skriver også jeg, i teorien, for hele den verden (eller hele Norden). Hva gjør det med meg som skriver?
Stadig oftere griper meg selv i å tenke: "dette må jeg skrive om på bloggen". I utgangspunktet er denne bloggen ment som en fagblogg i norskfaget. Som regel får jeg aldri skrevet ned det jeg tenker på, den berømmelige klemma sørger for det. Jeg ønsker at bloggen skal fungere som arkiv for gode artikler, lenker til blogginnlegg og egne refleksjoner omkring undervisning. I bokhylla er det fullt opp av gamle artikler, men hvor er de den dagen jeg trenger dem? Nå kan bloggen holde orden for meg, hvis jeg bare sørger for å sette på rett merkelapp. Vel og bra!
I den senere tid har jeg kjent en pussig lyst til å skrive litt om de andre sidene i tilværelsen. Lysten kom snikende på vei til 40-årslag for en god venninne. Minner fra det glade studenterliv slo følge mens jeg vandret fra Blindern og ned til St. Hanshaugen. Noen smilende minner, noen frusterte, noen sinte og noen som blinket lurt. Jeg var blitt voksen, og ønsket å skrive ned mine memoarer. Helst på nynorsk.
Memoarer, redogörelse i bokform för författarens liv med anspråk på historisk korrekthet. Historiskt viktiga personers memoarer får ofta visst genomslag i historieskrivningen. I många memoarer kan man dock se författarens behov av att framställa sig själv i god dager varvid källkritik är viktigt vid bedömandet av memoarers korrekthet(http://sv.wikipedia.org/wiki/Memoarer)
Vel, memorarer er det ikke blitt. Men noen små drypp fra livet har begynt å blande seg inn i bloggen min. Når jeg skriver, sier jeg noe om hvem jeg er. Ja, da er det i grunnen ikke så rart at jeg får lyst til å skrive om ungene, eller om hvor vakkert det er på Stokkøya eller om lukten av nybakte boller. Men hvorfor på en blogg? Hvorfor ikke skrive en e-post eller kanskje et vakkert kort? Da har man en avsender og en mottaker. Hva gjør det med teksten at den ikke lenger ligger i en skrivebordsskuff, eller sendes i en konvolutt med frimerke på? Hva skjer når vi åpner opp for det store ukjente? Vil teksten fortsatt være autentisk?
Og ikke minst? Hva med alt jeg ikke skriver noe om? Hvorfor skriver jeg ikke om litteratur? Har jeg ikke lest den siste boka til Johan Harstad eller Elif Shafak? Hvorfor skriver jeg ikke om PISA, leseferdigheter, digitale verktøy, skoleutvikling? Hvorfor skriver jeg ikke daglige tips til et grønnere liv? Hvorfor glemmer jeg å skrive på nynorsk? Og hvorfor skriver jeg her? Hvorfor gjør jeg ikke noe i stedet? Hvorfor gjør jeg ikke noe med matvarekrisa? Hvorfor går jeg ikke ut og graver litt i jorda? God ide, forresten...
tirsdag 6. mai 2008
To månar?
søndag 4. mai 2008
Ungdom viser vei
Maren har klare tanker og meninger om temaet. Likevel er hun saklig i sin argumentasjon. Hun skriver også med en slik entusiasme at jeg hadde vanskelig for å sitte stille på stolen da jeg leste blogginnlegget hennes. (...) Jeg mener enkelt og greit at dette er det beste blogginnlegget jeg noen gang har lest. Maren er en utrolig god skribent, og jeg har utrolig lyst til å lese mer av henne.
torsdag 10. april 2008
Involveringspedagogikk
lørdag 5. april 2008
fredag 4. april 2008
Til forveksling
onsdag 2. april 2008
Vår tralla la vår
søndag 30. mars 2008
Små uforståelege ting
For nokre dagar sidan berre forsvann e-posten min. Han blei berre borte. Anten var eg gløymd av verda, eller så var det noko gale ein stad. Eg satsa på det siste, og ringde it-ansvarleg i fylket. Han kunne fortelle at dei hadde problemar med serveren, og så sa han ein heil del som eg ikkje skjøna. Det einaste eg fekk ut av det var 1) ja, det hadde vore problemar, men dei skulle rette dei opp att 2) nei, dei kunne ikkje sende meg den e-posten som hadde blitt borte ein stad på vegen.
Og korfor fortel eg alt dette? Sjølvsagt fordi det gjer meg nok eit høve til å lenkje til eit morgonkåseri i P2, denne gongen er datoen 27. mars. Det handlar om mellom anna om nye ikonar, ukjende småfuglar og uforståelege dataekspertar.
Det er ikkje mi skuld
lørdag 8. mars 2008
Eg kjem så ofte på avveie
Handlinger min bestemor betraktet som private, skjer nå i den offentlige sfære: Å ha private samtaler i mobil, kline med kjæresten. Man kan derfor argumentere for at brukergenerert innhold, for eksempel blogg, en privat meningsytring, ren subjektiv, som finner sted i den offentlige sfære, ikke nødvendigvis fremmer debatt eller diskusjon etter Habermas` oppfatning, men forblir nettopp dette: En privat ytring i det offentlige rom. Da avfeier man kanskje begrepet borgerlig offentlighet og forutsetter at dette er annerledes i dagens mediehverdag. Eller?
Og med det var min dyrkjøpte lille studiestund over. Jeg fant mye spennende, samtidig som jeg slapp unna hardt skrivearbeid. Hvem er jeg som klager over mine elever...?
torsdag 6. mars 2008
Vis meg din dagbok, og jeg skal si deg hvem du vil være
Jeg har i det siste begynt å lure litt på hvorfor vi ble bloggere.
Hvordan havnet vi egentlig her, foran skjermen og med tastaturet kjærlig plassert under løpende fingre? Hvorfor i all verdens land og rike sitter vi her og øser litt vårt ut på internett, spekket med pinlige, unødvendige detaljer og totalt blottet for filter?
Og hvem innbilte oss egentlig at noen brydde seg det døyt om noe av dette?
Nei si det, men denne jenta har faktisk noko å fare med.
Kulturell frisetting
No skriv eg meg bort, Eg trur sanneleg norsklæraren har skrivevegring... Men før eg tek tak i oppgåva mi, vil eg berre tipse om eit intervju med Thomas Ziehe , og ein artikkel om "Skolens oppgave i et pluralistisk samfunn" skreve av Gunnar Holth (lærar ved Valler vidaregåande skule, den skulen eg gjekk på i si tid).
mandag 25. februar 2008
Hva gjør ordene?
når ingen leser dem?
Sover de?
Venter de?
Ligger de bare
på arket
og lytter?
Håper?
Lengter?
Hva driver ordene med
i bokmørket
når boka er stengt?
Når boka står i hylla
mellom andre bøker
og klemmer permene sine sammen,
hva gjør ordene da?
Hva tenker ordene på?
Hva gjør du
når ingen ser deg?
Gro Dahle
søndag 24. februar 2008
Dæm i frå Budala
Då eg tok nordisk, gjorde eg ei lita undersøking av forskjellar i talemålet mellom generasjonar på Støren. Mellom anna ville eg sjå om eg kunne finne restar av dei gamle dativsformene. Eg fann at dativ vart nytta når informantane talte om "dæm i frå Budala". I følgje Tor Erik Jenstad (Ordboksredaktør, NTNU) held dativ seg lengst i samband med stadsnamn.
På steingrunn (Dag og Tid, nr. 8 2008)
Mange går av skaftet om du kallar ein spade for ein spade.
torsdag 21. februar 2008
Lengter du etter noe
Eg fortel meg sjølv
Då eg var ung, hende det at eg rabla ned noko i ei dagbok. Eg skreiv berre når kjærleiken gjekk meg i mot, men det vart nokre sider av det òg. Den litterære kvaliteten gjer at desse skriveria ikkje egnar seg for allmenta. Eg hugsar ein gong eg skreiv noko i denne boka som ikkje var meint for meg sjølv. Eg var sånn halvvegs i lag med ein fyr, men vi snakka ikkje så godt i lag. Vi var på telttur. Då fann eg ut at eg kunne skrive dei innarste tankane mine i dagboka. Etterpå la eg boka ”tilfeldig” frå meg, halvvegs oppslått, og sa i ei lett tone ”eg berre går meg ein tur, eg”. Vel tilbake i teltet var alt ved det gamle, og det var kanskje like greitt. Eg spurde aldri om han las det som stod der. Om han hadde lese det, ville eg ikkje hatt han heller. For kven kan stole på ein som les andre sine dagbøker?
Vi gjekk kvar vår veg etter denne turen. Den beste løysinga. Og dagboka? Eg las ho mange år etter. Då såg eg at eg hadde konstruert ei historie. Ho var ikkje heilt usann, men var ikkje sann heller. Det var ei historie skrive for ein annan.
Eg kom til å tenkje på denne hendinga då eg søkte etter dagbøker på nettet. Eg ville altså finne ut noko om korleis det private vert formidla i det offentlege rom. Det var greitt å sjå nokre marsvin. Men så fann eg ei tenåringsjente som hadde filma seg sjølv gjennom ein heil dag (klipt ned til nokre minuttar). I eit påfallande barnsleg tonefall pratar ho om korleis ho sit på nettet og spelar spel, om pc-en som krasjar og om risgrauten som ho et. Eg vonar at ho i beste fall freistar å vere ironisk. Men ironi er farleg. Eg maktar i alle høve ikkje å sjå noko anna enn ei gustenbleik jente som blottlegg si einsemd for heile verda. I retur får ho kommentarar og parodiar på seg sjølv, laga av ungdommar . Det er så eg ønskjer meg ein storebror til denne jenta, ein som tek vare på ho og ber ho leggje dagboka under hovudputa i staden. Ein som tek ho i hånda og seier ”kom, så tek vi oss ein tur ut i sola”.
onsdag 13. februar 2008
Oppvekst i det moderne
Lufta er for alle
Hilsen Miljøagentene. Med rett til å si i fra
Meir danning
mandag 11. februar 2008
Digital danning
I Wikipedia knyttar dei omgrepet til Humboldt sitt klassiske omgrep for danning: «å knytte selvet til verden i den mest allmenne, rikeste og frieste vekselvirkning». Då blir digital danning å forstå som «å knytte selvet til verden ved hjelp av IKT».
I sitt essay om digital dannelse utdypar Jon Hoem korleis digital danning skjer når ein person held seg kritisk og tolkande til digitale medier, og ikkje minst er i stand til å ytre seg aktivt digitalt. Bloggen er eit lett tilgjengeleg verkty som gjer det lett for elevar og andre å få ein stemme i det offentlege rom.
Eg tek med ein kronikk om digital danning frå Dagbladet der dei legg vekt på at digital danning fordrar at vi ser utover oss sjølve og tek i bruk digitale verkty for å lære om andre, og for å hjelpe fattige land i sør.
Avsluttingsvis eit sitat:
Internettet har òg sine sider (På steingrunn, Dag og Tid).
søndag 10. februar 2008
Trivelege Tryggve frå Toten
Så til poenget. Mannen min var inne på nettstaden TryggBilhandel.no. Her finn vi animerte Tryggve frå Toten som kan hjelpe både kjøpar og selgar i gjennom ein trygg bilhandel. Dette er ein interessant digital tekst. Nytta i klasserommet kan elevane mellom anna studere korleis dialekt blir nytta som verkemiddel, kroppsspråket til Tryggve med meir.
fredag 8. februar 2008
På steingrunn
(Dag og Tid nr.6 2008)
Vi vil alle at nokon skal sjå oss
Einar Økland om optimistar
Det er jo så mange der ute
Eg synest det er litt skummelt å gje i frå seg e-postadressa si til Facebook . Men når eg veit at mellom anna vettuge personar som læraren vår, Hildegunn Otnes, har lagd inn profilen sin der, så får eg vel kanskje tru at det går bra :-)
Giddens er lånt ut over heile fjøla på BIBSYS. Arendt får eg tak i på folkebiblioteket. Der har eg også eit von om å få tak i boka til Melberg (den er ikkje ferdig til utlån enno).
Kunsterisk frihet til læreren
tirsdag 5. februar 2008
Alle pratar om veret
Takk for en inspirerende samling
Jeg spekulerer på hvilken hjemmeoppgave jeg skal skrive. Har mest lyst til å velge en oppgave knyttet til temaet "Å fortelle seg selv - identitet og uttrykk i det virituelle rommet". Jeg synes identitetsutforming er et spennende tema, og i hovedoppgaven min utforsket jeg blant annet hva som lå i begrepet lokal identitet Finn Bostad hadde en inspirerende forelesning, og jeg har lyst til å lese bøkene til Arendt, Giddens og Melberg. Utfordringen knyttet til dette temaet er å begrense problemstillingen ytterligere, hvis ikke kan det fort bli veldig langt...
Dessuten er det mer matnyttig å velge en oppgave som er direkte knyttet opp til bruk av digitale tekster/digitale hjelpemidler i undervisningen. Jeg får grunne over dette helt til i morgen. Er det noen av dere som har gjort dere klare tanker om hvilken oppgave dere skal velge?
Det finnes en blogg for oss alle
Den første klatreturen
På kurset ble vi introdusert for FLickr. Her kan man virkelig boltre seg i en hel verden av bilder. Problemet er bare å velge...
fredag 1. februar 2008
Revansj - en hypertekstfortelling
Vi fikk senere opplyst at utdraget var hentet fra novella Tone – 16 av Bjørg Vik. (Så stor du er blitt (ant.), 1981). Her er vår Revansj